Tri šarena slova "S", "E" i "O"

SEO optimizacija

SEO optimizacija (Search Engine Optimisation) podrazumeva čitav niz tehnika kao i veština kojima je cilj postizanje što bolje pozicije prilikom pretrage po relevantnim ključnim rečima na pretraživačima kao što su Google (na prvom mestu za naše podneblje), Yahoo, Bing, … a sve sa ciljem povećanja broja kvalitetnih poseta vašoj web stranici. Pod najboljom pozicijom podrazumeva se organski deo rezultata koji po pravilu ide odmah nakon plaćenih oglasa.

Istraživanja pokazuju da 60-80% ljudi klikne samo na prvi rezultat koji Google izbaci tako da je veoma opravdano da se uloži veliki trud da se bude, ako ne baš prvi, onda makar na prvoj strani rezultata. Svi ste verovatno čuli onu SEO foru da ako ubiješ nekog telo možeš opušteno da sakriješ na drugoj strani rezultata pretrage na Googlu jer ga tamo niko nikad neće pronaći. Mada, nije baš toliko strašno. Neko ipak poseti i tu čuvenu drugu stranu ali i tada je važno biti u vrhu liste.

User experience

Iako je u samom nazivu ove tehnike naglašeno da se sajt optimizuje za pretraživač, on se zapravo prilagođava za korisnike koji žele da ga pronađu. Google ulaže veliki trud da pregleda svaki web sajt i zaključi šta na njemu piše tj. šta je to što se na njemu može pronaći od informacija, koliko su te informacije stručne i od poverenja. Kada neko pretražuje određenu reč/pojam Google želi da ponudi što relevantnije web stranice.

Ukoliko vaš web sajt nije optimizovan po poznatim SEO pravilima, veoma lako može da se desi da ga potencijalni korisnik nikada ne pronađe jer ni sam Google nije siguran za šta tačno služe informacije na njemu. Vi možete imati najlepši mogući sajt u koji su uloženi sati skupog  dizajnerskog rada a da ga Google nikada nikome ne ponudi jer ne razume o čemu je niti na koji „upit“ je taj sajt „odgovor“. 

Šta je ustvari SEO?

Kao što sam pomenuo, SEO optimizacija je kompleksan skup aktivnosti. Ona podrazumeva kako tehničku pripremu, pripremu sadržaja na vašoj web stranici tako i povezivanje web sajta sa spoljnim svetom.

Dobar odabir hostinga odnosno servera, bezbednost na sajtu, brzina učitavanja sadržaja su samo neki od prvih koraka o kojima se mora voditi računa kod započinjanja novog projekta. Aktivnosti bi se mogle podeliti na Onsite SEO, Offsite SEO i Lokalni SEO.

Onsite SEO podrazumeva dobar istraživački rad pre svega. Bukvalno kao neko istraživanje tržišta. Šta god da prodajete, proizvodite, nudite kao uslugu morate uložiti veliki trud da saznate ko su vaši kupci odnosno potencijalni klijenti, koji je njihov stepen obrazovanja, na koji način oni pokušavaju da nađu na Googlu ono što traže, šta je to što će ih pre privući kada vide, da li su više skloni čitanju senzacionalnih ili svedenih članaka,… a onda savršeno uklopiti svoj sadržaj sa onim što oni traže.

Offsite SEO je deo koji nije vezan za rad na vašoj internet stranici. To je deo koji se u najširem smislu može okarakterisati kao marketing i PR a stručno se zove link building. Poenta ovog dela posla je da se link ka vašem sajtu nađe na što više relevantnih mesta, sajtova sa kredibilitetom i autoritetom iz oblasti kojom se bavite, da bi „snaga“ takvog jednog sajta dala snagu i vašoj internet prezentaciji. Suština ovog dela SEO-a je podizanje vidljivosti i autoriteta brenda i vidljivosti samog web sajta.

Lokalni SEO sa aspekta pretraživača podrazumeva da se potencijalnom klijentu prvo nude rezultati koji se po geografskoj lokaciji nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Ovde je najviše akcenat na tome da ako tražite restoran, vulkanizera ili zubara Google izbaci rezultate koji su jednako i relevantni i sadrže sve ono o čemu sam gore pisao ali su i blizu vaše trenutne lokacije.

Kao što i sami možete da zaključite, SEO optimizacija web sajtova je poprilično zahtevan posao koji pored poznavanja tehničkog dela izrade web stranice, Google pravila (koja inače niko ne poznaje do kraja), psihologije, marketinga, … zahteva i strpljenje jer se promene ne mogu postići preko noći. Ako uzmemo i da je na internet nebu konkurencija ogromna i surova onda je jasno koliko je važno uložiti truda i rada i u ovaj deo izrade vašeg web sajta jer veća vidljivost dovodi do više relevantnih poseta, više poseta do više konverzija a više konverzija znače više profita za vas. A složićete se, profit je jedino merilo uspeha ako se bavite prodajom robe ili usluga.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *